Παραμένω αισιόδοξος


David et Goliath
Daniele da Volterra
vers 1555
Musée du Louvre

Παραείναι νωπή η εντολή του ΣΥΡΙΖΑ για να υποχωρήσει από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ωστόσο, εάν ο κ. Ντάισενμπλουμ απέφευγε να δείξει τον εκνευρισμό του και διατηρούσε τυπική ευγένεια, η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπουργών ενδεχομένως να μην ήταν τόσο ηλεκτρισμένη. Πίσω από τα κοστούμια της πολιτικής βρίσκονται άνθρωποι που καμία φορά λυγίζουν.

Το ξήλωμα των μνημονιακών υποχρεώσεων εντάσσεται στην διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να συσσωρεύσει ύλη προς διαπραγμάτευση εμπροσθοβαρώς για να υποχωρήσει στη συνέχεια σημείο προς σημείο σταδιακά. Είναι μια βερσιόν ανατολίτικου παζαριού με πειθαρχία ΚΝΕ.

Οι δανειστές, παρόλο που έχουν επεξεργαστεί διάφορες λύσεις ελάφρυνσης, καθότι δουλεύουν με τέμπο Μέρκελ (δηλαδή κάθε φορά ένα πράγμα και βλέπουμε) έχουν εκπλαγεί από την ταχύτητα των δικών μας και θα γίνουν επιθετικοί.

Μπροστά μας θα εκτυλιχθεί το επόμενο διάστημα ένα πόκερ τρόμου που εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνα, όταν θα ξέρουμε τι θα απογίνει αυτή η χώρα. Είναι μόλις η αρχή και απαιτεί ανθρώπους για γερά νεύρα.

Η ψυχραιμία του κόσμου θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αν σπεύσουν όλοι στα ΑΤΜ - όπως το ένστικτο της επιβίωσης προτάσσει σε ακραίες περιπτώσεις- η χώρα θα βρεθεί σε δυσάρεστη κατάσταση. Θα μπουν περιορισμοί στις αναλήψεις και θα παγώσει η οικονομική δραστηριότητα. Και ως Ελληναρες θα πλακωνομαστε στα ΑΤΜ, ενώ όλοι οι εγκληματίες θα μπουκάρουν στα σπίτια του κοσμάκη και θα τους βασανίζουν για να πάρουν τα λεφτά από το στρώμα. Τα λεφτά ας μείνουν στην Τράπεζα για το καλό όλων !

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλού ρίσκου και μπορεί, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και στη δραχμή, εάν οι δανειστές θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Αυτό το ξεκαθαρίζει ο Τσίπρας, όταν λέει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Αλλά μετά από τόσο μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, θα είναι αμαρτία να πάμε και σε εξωτερική. Θα χαντακωθεί η γενιά μας. Θα πάει δεκαετίες πίσω η χώρα.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι το Οικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ και καιρό. Τόσο το 2012 όσο και το 2015 το εκλογικό σώμα έδωσε εντολή για αναδιαπραγμάτευση και έξοδο από το μνημόνιο, αντίστοιχα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δικό της πλάνο Ανάπτυξης το οποίο δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Οι δανειστές έρχονται πια προ των ευθυνών τους. Μέσα απο το ρεπορτάζ (ούτε ψεκασμένος είμαι ούτε αντιμνημονιακός) έχω δει τους Τροικανούς να υποπίπτουν σε παιδαριώδη λάθη ή ακόμη να κάνουν πράγματα ύποπτα. Η Τρόικα έπρεπε να είχε φύγει από το 2012. Είναι παντελώς αποτυχημένος μηχανισμός, ευεπίφορος σε πάσης φύσεως πειρασμούς. Χρειάζεται ένας νέος.

Υπάρχει μέγας κίνδυνος πλάνης από τα φίλα προσκείμενα στην Ελλάδα άρθρα του αγγλοσαξονικού τύπου. Τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρετανοί έχουν βγάλει την ουρά τους από την υπόθεση και δεν καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πέραν της συμμετοχής τους στο ΔΝΤ. Άρα μιλούν έξω από τον χορό. Αντίθετα, είναι οι εταίροι μας (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί & ΣΙΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν την λυπητερή.

Θεωρώ αναπόφευκτη εξέλιξη το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ. Η διακυβέρνηση της Ελλάδας από το 2009 έως σήμερα ήταν άδικη, έγινε βλέποντας & κάνοντας, σε βάρος του τελικού χρήστη και με,τον αστερίσκο προστασίας της εκάστοτε πολιτικής πελατείας - πρωτίστως του όγκου των δημοσίων υπαλλήλων και λοιπών συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα. Ο κόσμος μπαϊλντισε...

Και ας μην ξεχνάμε. Ο μέγας κίνδυνος δεν είναι να μας κάνουν κιμά οι Γερμανοί σε 5' (που αναμφισβήτητα μπορούν να κάνουν) , άλλα πάνω στην αναμπουμπούλα ο Ερντογάν να στήσει νεα Ίμια ή και κάτι χειρότερο.

Παραμένω αισιόδοξος. Είναι δίκαιο και λογικό αίτημα ένα νέο πρόγραμμα και πιστεύω ότι στο τέλος κάτι θα βγει. Ωστόσο και να μας χαρίσουν όλο το χρέος, η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών με αξία, διεθνώς εμπορεύσιμων. Θα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Χλωμό.

Σχόλια

Ο χρήστης panos είπε…
Je suis Yanis