Ο Απολογισμός



Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και το 2013 πέρασε ταχύτερα από την προηγούμενη και μας ξεθέωσε περισσότερο. Το 2013 έγραψα περί τα 500 ρεπορτάζ για το Βήμα και για πρώτη φορά λέω να κάνω ένα μίνι απολογισμό με αυτά που θα προτιμούσα να διαβάσω εάν ήμουν αναγνώστης.


Ιανουάριος
«Εκχώρηση του μάνατζμεντ του Μετρό στον ιδιωτικό τομέα, απόσχιση του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ιδιωτικοποίησή του, ανεξάρτητο ΗΣΑΠ και συγχώνευση του Τραμ με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προέβλεπε εμπιστευτικό πόρισμα ειδικής ομάδας εργασίας, που είχε συσταθεί το 2009 κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή».

Πόσοι θα παρατούσαν μια σίγουρη δουλειά ύστερα από 20 έτη εργασίας και θα έχαναν τον μισό τους μισθό για να διδάξουν μαθηματικά, φυσική και γεωγραφία στα Πομακοχώρια; Ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Εχασα τον μισό μου μισθό, αλλά τα έχω καλά με τη συνείδησή μου» λέει με εμφανή ικανοποίηση για την επιλογή του.


δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που διακρίνουν σήμερα στον κ. Αντώνη Σταματόπουλο, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου του μετρό (ΣΕΛΜΑ), έναν αντίστοιχο ρόλο με αυτόν που διαδραμάτιζε ο τότε επικεφαλής των κινητοποιήσεων του 1992-1993 και σημερινό μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ κ. Ανδρέας Κολλάς.

Φεβρουάριος

Πουκάμισο ραμμένο στα μέτρα σας

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ιστορικό κατάστημα «Κ. Μαρούσης» στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα και έπειτα από απίστευτες περιπέτειες, η ιστορική επιχείρηση λανσάρει πια τα δικά της, made in Greece, πουκάμισα και «ποντάρει» στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Ελληνικά διαστημικά προϊόντα, το πιο hi-tech πρότζεκτ σήμερα

Σε νέο στάδιο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως της ωριμότητας, περνά πλέον η εγχώρια διαστημική βιομηχανία λίγα χρόνια μετά την έναρξη της συνεργασίας της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Πλέον καλείται να κατασκευάσει τα δικά της προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας έξω από το ασφαλές χρηματοδοτικό περιβάλλον του ESA.

Πόσο συχνά ακούμε για ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις που «γεννήθηκαν» στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν ακόμη καν προλάβει να φτιάξουν κανονική γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα τους να λαμβάνουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και μάλιστα από αμερικανική Πολιτεία; Σπάνια ή σχεδόν ποτέ. Και όμως η Advent, η οποία σχεδιάζει από την Ελλάδα τεχνολογία πρώτης γραμμής για κυψελίδες καυσίμου, έλαβε πριν από λίγες ημέρες 1 εκατ. δολάρια από το ημιδημόσιο venture capital του Κονέκτικατ, Connecticut Innovations, στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης 2,3 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετέχουν οι Piraeus Capital Management/ΤΑΝΕΟ, Systems Sunlight, Velti, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Ετσι η Advent θα μεταφέρει το αρχηγείο της στο Κονέκτικατ, διατηρώντας όμως την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) στην Ελλάδα. 

Μία ιδέα που συνελήφθη στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ως τεχνολογία στις εγκαταστάσεις της Upstream στον Γέρακα και μετουσιώθηκε στη συνέχεια στην διεθνή εταιρία digital marketing, Persado ήταν τελικά αυτή που έφερε - έστω και εμμέσως - την πρώτη μεγάλη επένδυση στη χώρα μας για το 2013.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από τη διάλυση της σύμβασης Πειραιάς - Αθήνα - Τρεις Γέφυρας (994) από τον ΟΣΕ, απόφαση που άφησε τον κεντρικό σταθμό και τον σιδηροδρομικό διάδρομο της πρωτεύουσας ένα απέραντο γιαπί και καταστρέφεται πια από τη φθορά του χρόνου.

Πώς θα σας φαινόταν εάν το ψυγείο σάς προειδοποιούσε ότι τα λαχανικά που αγοράσατε πρόκειται να χαλάσουν; Ή εάν το αυτοκίνητό σας σάς ενημέρωνε την ώρα που οδηγούσατε ότι καλό είναι να αλλάξετε διαδρομή διότι τα πληροφοριακά συστήματα του αυτοκινητόδρομου μόλις το ενημέρωσαν ότι ο δρόμος για τον προορισμό σας είναι κλειστός; Και μάλιστα όλα αυτά σε μία πόλη που είναι «ευφυής» και παίρνει αποφάσεις από μόνη της;

Μάρτιος

Η νυχτερινή πτήση πάνω από τα Ιμαλάια προκαλεί δέος στον ταξιδιώτη. Το διαρκές ταρακούνημα λειτουργεί ως «καλωσόρισμα» για την είσοδο στον εναέριο χώρο της κινεζικής μεθορίου, η εικόνα όμως των ορέων που οδηγούν στον κορυφή του κόσμου σε ανταμείβει για την ταλαιπωρία. Το ξημέρωμα και η ανατολή του ηλίου φανερώνουν ότι δεν είσαι πια μακριά από τον προορισμό: το Πεκίνο, την τρισχιλιετή πρωτεύουσα της «Μέσης Χώρας» ή αλλιώς Ζόνγκουο, όπως λέγεται στα κινεζικά το πολυπληθές κράτος που η υπόλοιπη ανθρωπότητα αποκαλεί Κίνα.

Επιχειρηματικές συμφωνίες, πολλά υποσχόμενες επαφές και αναστροφή του κακού κλίματος της Ελλάδας στο εξωτερικό έφερε η πρώτη οργανωμένη παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων κινητών εφαρμογών, μέσα από το εθνικό περίπτερο στο World Mobile Congress της Βαρκελώνης, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 ως τις 28 Φεβρουαρίου στην καταλανική πρωτεύουσα.  

Φαγοπότι με τα λεφτά του ΕΣΠΑ

Δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην ενέργεια και στη μεταποίηση ελέγχονται στενά από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης για αδικαιολόγητες επιδοτήσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς φέρονται να προσκόμισαν ακατάλληλα ή και πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και να έλαβαν εκταμιεύσεις έξω από τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Πάτρα: Ελληνας του εξωτερικού επενδύει στην αεροναυπηγική

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στην Πάτρα η εταιρία ALTHOM ENGINEERING, την οποία ίδρυσε στα τέλη του 2012, ο έλληνας επιχειρηματίας και μηχανικός από το Αμβούργο, κ. Αλκιβιάδης ΘωμάςΟ κ. Θωμάς είχε ξεκινήσει το 2010 στο Αμβούργο την εταιρία αεροναυπηγικής ALTHOM GmbH, η οποία αποτελεί μία επιχείρηση υψηλής εξειδίκευσης, ήδη δραστηριοποιείται παράλληλα μέσω υπεργολαβιών σε Πολωνία και Ινδία, ενώ συνεργάζεται με ορισμένους «κολοσσούς» της βιομηχανίας, όπως η EADS και κυρίως η Rheinmetall.

Το πάρτι των golden boys στο Δημόσιο

Στα ουράνια έφταναν οι αποδοχές σε δημόσιους φορείς το 2009. Στοιχεία-σοκ εμφανίζονται στην εμπιστευτική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου βάσει της μισθοδοσίας του 2009 που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Το μεγάλο πάρτι συνεχιζόταν την ίδια ώρα που η χώρα λύγιζε υπό το βάρος του ελλείμματος και ετέθη στη συνέχεια σε καθεστώς μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάθροιση των δανείων των υπό συγχώνευση τραπεζών καθιστούν την Τράπεζα Πειραιώς ρυθμιστή για την χρηματοδότηση των έργων, καθώς, ενώ ήδη το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διέθετε το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο από το σύνολο των 43 τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα (400 εκατ. ευρώ), εν τούτοις η απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) ανεβάζει τα δάνεια σε περίπου 730 εκατ. ευρώ (περίπου 330 ανήκουν στην ΑΤΕ).

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου για το διεθνές εμπόριο, καθώς η ΕΡΓΟΣΕ προχωρά μετά από χρόνια καθυστερήσεων στη δημοπράτηση της σύνδεσης του νέου προβλήτα του λιμένος της Αλεξανδρούπολης με την κύρια σιδηροδρομική γραμμή του δικτύου του ΟΣΕ.

Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η μεγάλη επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού, που υπόσχεται την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και κυοφορείται τα τελευταία έξι χρόνια από την εταιρεία OLIAROS, καθώς ενδεχόμενη υπαγωγή της στο επενδυτικό ταμείο Jessica θα ενεργοποιήσει την εκτέλεση του σχεδίου.

Ελληνική υπογραφή έχει η νέα γενιά λογισμικού για «ευφυή», οικονομικά και «πράσινα» συστήματα πλοήγησης και μεταφοράς. Ενα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που συντονίζεται από την Πάτρα, φτιάχνει τη βάση για την επόμενη γενιά ψηφιακών υπηρεσιών για φορητές συσκευές πλοήγησης, όπως τα GPS, και «ευφυή» κινητά τηλέφωνα, αναζητώντας παράλληλα τη βέλτιστη, ταχύτερη και πλέον «πράσινη» διαδρομή.

Ενας Ελληνας, ο 24χρονος βιομηχανικός σχεδιαστής κ. Αλέξανδρος Λιώκης, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, καθώς ήταν επικεφαλής του σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας του μοντέλου Gloria της Alfa Romeo, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη μεγάλη γιορτή του αυτοκινήτου. Η Gloria, ένα πρωτότυπο μοντέλο φτιαγμένο από πολυμερές πλαστικό, δεν έχει μηχανή, όμως φαίνεται σαν αληθινό αυτοκίνητο καθώς διαθέτει κανονικές ρόδες και φρένα. «Δεν γνωρίζω αν η Alfa Romeo θα επιχειρήσει να ξεκινήσει την παραγωγή του. Εφόσον όμως μπει στη γραμμή παραγωγής, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό όπως επιβάλλουν διάφοροι κανονισμοί» σημειώνει ο κ. Λιώκης στο «Βήμα», επισημαίνοντας ότι το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε ούτως ώστε να «φοριέται» στην πλατφόρμα της Maserati Ghibli.

Απρίλιος

Η ταυτότητα του επενδυτή που θα αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ελληνικό Δημόσιο θα δείξει και τις αληθινές προθέσεις των δανειστών της χώρας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η τελευταία θα δώσει το τυπικό «πράσινο φως» για την απεμπλοκή του φακέλου της εταιρίας από τις Βρυξέλλες, μόλις τελεσθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Την πρόθεσή του για την ενεργή εμπλοκή της SAP στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Ελλάδας σε μια καινοτόμο και εξαγωγική οικονομία εκφράζει ο συνδιευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου τεχνολογικού κολοσσού κ. Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», στον απόηχο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Τρίτη. 

Στο κλείσιμο της Olympic Engineering από 1ης Μαΐου 2013 προχωρά η MIG, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση που αναρτήθηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα του ομίλου, λόγω της ζημιογόνου πορείας της επιχείρησης και των αρνητικών προοπτικών της ελληνικής αγοράς . Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η εταιρία κατήγγειλε τη σύμβασή της με το «Ελ. Βενιζέλος» από το οποίο διεκδικεί αποζημίωση, ύψους € 43,5 εκατ. ευρώ.

Το «θρίλερ» της πώλησης των Airbus A340-300, που ανήκαν στην εκκαθαρισθείσα κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία, συνεχίζεται, καθώς μόλις δύο εκ των τεσσάρων αεροσκαφών έχουν πωληθεί στην αμερικανική Apollo Aviation, σε εφαρμογή της κατ' αρχήν συμφωνίας μεταβίβασης του 2011, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των Αμερικανών. Μάλιστα,  σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η Apollo Aviation φέρεται να «παζαρεύει» τη μείωση του τιμήματος για τα δύο αεροσκάφη.

Στα «μυαλά» και όχι στα «μπετά» θα στηριχθεί το σχέδιο για τη δημιουργία του μεγάλου συνεργατικού σχηματισμού, που θα ενώσει δράσεις εταιριών κινητών εφαρμογών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και θα συγκροτήσει το Hellenic Mobile Cluster (HMC).

«Αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να συμβεί πλέον στο έργο καθ' ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υφιστάμεθα άλλο τις συνέπειες από την ανώμαλη εξέλιξη της μεταξύ μας σύμβασης και τη μονομερή αντιμετώπιση της κοινοπραξίας μας». Τάδε έφη ο επικεφαλής της κοινοπραξίας (Κ/Ξ) που κατασκευάζει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, δηλαδή το Μετρό της Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Σίμας, απαντώντας σε μία σειρά επιστολών της Αττικό Μετρό (ΑΜ) και προειδοποιώντας για διακοπή εκτέλεσης εργασιών.

Ενας προς 17: Αυτή είναι η αναλογία των εργαζομένων ανά χιλιόμετρο γραμμής μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών σιδηροδρόμων. Όχι βέβαια διότι κάποιος στην Ελλάδα τρελάθηκε και άρχισε να διορίζει στον ΟΣΕ, ούτε γιατί οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι, αλλά επειδή ο οργανισμός είναι τεχνολογικά καθυστερημένος και ως εκ τούτου υποχρεούται να διατηρεί ειδικότητες που έχουν καταργηθεί από τις εξελίξεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μίλησε για τα πάντα και χειροκροτήθηκε, απευθυνόμενος στα εγγόνια του, όπως είπε ο ίδιος. Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε στην εκδήλωση «mitsotakis vs. bloggers, catch me if you can» («Μητσοτάκης εναντίον μπλόγκερ, πιάσε με εάν μπορείς») το απόγευμα της Τετάρτης στο κατάμεστο από νέους βιβλιοπωλείο, Free thinking zone της οδού Σκουφά.

Η Νορβηγική Telenor φαίνεται ότι προκρίνεται για την εξαγορά της θυγατρικής του ΟΤΕ στην Βουλγαρία, Globul, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος.

Μάιος

Την αύξηση του πρόσφατου δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των αυτοκινητοδρόμων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, από τα 650 εκατ. ευρώ σε ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ τουλάχιστον, φέρεται να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Εμφανή εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης η κωλυσιεργία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που θα άνοιγε τον δρόμο για την απορρόφηση της ΔΕΠΑΝΟΜ και της Θέμις ΑΕ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και για τη δημιουργία της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που προβλέπεται ήδη από τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου του 2011, φιλοδοξώντας να γίνει η εταιρεία που θα κατασκευάζει όλα τα δημόσια κτίρια.   

«Προίκα» για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού σε ιδιώτη επενδυτή δίδεται ο σχεδιαζόμενος σταθμός διοδίων στους Ευζώνους, αλλά και ολόκληρος ο οδικός άξονας από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Αξιού έως τα βόρεια σύνορα της χώρας, μήκους περίπου 60 χλμ., του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.

Είναι δύο «παιδιά» της κρίσης που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα και ανδρώθηκαν στη «φωτιά» του μνημονίου. Φτιάχτηκαν από ελληνικά «μυαλά», έκαναν με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα στην Ελλάδα και πλέον ανοίγονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι η Intelen και το Taxibeat, δύο ελληνικές start up που συνδυάζουν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ανελαστικές ανάγκες όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. 

Ευκαιρία ιστορικών διαστάσεων δημιουργείται για την Ελλάδα εν όψει της εκκίνησης της επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Cosco και της Hewlett Packard (HP) που υπόσχεται στις διεθνείς αγορές το άνοιγμα ενός νέου δρόμου για το παγκόσμιο εμπόριο από το λιμάνι του Πειραιά.

Την αξιοποίηση ως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ εξετάζει η κυβέρνηση, 115 χρόνια μετά την παραχώρηση στον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο των εσόδων του κρατικού μονοπωλίου στο αλάτι και 25 έτη έπειτα από την αποπληρωμή τού μετά τον Τρικούπη χρέους. 

Το πλάνο για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Όλα είναι έτοιμα για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει στον «αέρα» η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του εθνικού αυτοκινητοδρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο βασικότερα εμπόδια που καθυστερούσαν το εγχείρημα, δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας και το πλάνο της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να έχουν αρθεί.

Δικαιώνουν τον πρόωρα χαμένο τέως πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ Γιάννη Πετρόπουλο οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων σε σχέση με τις καταγγελίες που είχε δεχθεί περί κακοδιαχείρισης της συμπληρωματικής σύμβασης της σήραγγας του Καλλιδρόμου, η διάνοιξη της οποίας ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ύστερα από 16 χρόνια δύσκολων εργασιών. Στην εμπιστευτική έκθεση που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», οι ελεγκτές υπογραμμίζουν ότι το έργο εκτελέστηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το ζήτημα μπαίνουν στο αρχείο.

Στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία του branding της χώρας, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Creative Lab της Google κ. Στιβ Βρανάκης και η πρώην υπεύθυνη της εταιρικής ταυτότητας του «Αθήνα 2004» κυρία Θεοδώρα Μάντζαρη, προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στροφή 180 μοιρών στις «φαραωνικές» επιδιώξεις της Θεσσαλονίκης περί δημιουργίας στη Σίνδο ενός εκθεσιακού κέντρου από το μηδέν συνιστά η μελέτη των συμβούλων της ΔΕΘ για τα έργα ανάπτυξης των υποδομών της, την οποία παρουσιάζει το «Helios Plus». Οι μελετητές (Advice - BCS - Kantor) εισηγούνται την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, τη δημιουργία ξενοδοχείου VIP και επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και την απόδοση στην τοπική κοινωνία ενός μητροπολιτικού πάρκου.

Συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψει το επόμενο διάστημα η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η οποία εκπροσωπεί 21 επιχειρήσεις της χώρας μας, που απασχολούν 1.000 άτομα υψηλής εξειδίκευσης και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για διαστημικές εφαρμογές, με συνολικό κύκλο εργασιών περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Έντεκα υπουργοί, έξι διευθύνοντες σύμβουλοι, κάμποσες κύριες και συμπληρωματικές συμβάσεις κατασκευής και 16 χρόνια εργασιών. Και το «θαύμα» τελικώς εγένετο! Οι σήραγγες του Καλλιδρόμου, το δυσκολότερο τεχνικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας, «τρύπησαν» μετά από ένα κατασκευαστικό θρίλερ ετών, που ολοκληρώθηκε χάρη στον κόπο, το πείσμα και την επιμονή των ελλήνων μηχανικών.

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη έστειλε προ ημερών ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, με την οποία μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της Task Force για τους χειρισμούς του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη στο ζήτημα του σχεδιαζόμενου φορέα εξωστρέφειας.

Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση, κατήγγειλε την Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Θεανώ Φωτίου στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για την συγχώνευση ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ, που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.

Σταυρίδης κατά όσων εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων

Ο κ. Σταυρίδης μίλησε για «κρετινισμό που διαπερνά τη δημόσια διοίκηση απ' άκρου σ' άκρου» και τόνισε ότι «η γραφειοκρατία και η αθλιότητα αυτού του κράτους θέλει χρόνο για να αρθεί». «Όλη η ακίνητη περιουσία που περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ πάσχει από νομιμοποίηση. Αλλού δεν υπάρχουν σχέδια, αλλού δεν έχουν άδειες. Τα ολυμπιακά έργα δεν έχουν άδεια! Το ΣΕΦ είναι αυθαίρετο. Το μπέιζμπολ είναι αυθαίρετο! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι!» είπε ο κ. Σταυρίδης.

Ιστορικό τρόλεϊ πωλείται για σκραπ

Το μοναδικό δεξιοτίμονο τρόλεϊ Lancia CGE Pistoiesi 1140 που βρίσκεται στη χώρα μας και αποτελεί σπάνιο μουσειακό κομμάτι βγαίνει σε διαγωνισμό εκποίησης οχημάτων προς διάλυση από τις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ, δηλαδή τη δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ.

Με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, την παραγωγή ενέργειας, τη στροφή στη διαφήμιση και στο μάρκετινγκ, αλλά και με δράσεις στο εξωτερικό θα επιχειρήσει η ΣΤΑΣΥ (Μετρό - Τραμ - ΗΣΑΠ) να βρει έσοδα πέραν των εισιτηρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής».

Ιούνιος

Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής

Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη η μελέτη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μεταφορών, η οποία θα διατυπώνει τις βασικές αρχές του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής. Κεντρική ιδέα των αλλαγών θα είναι η δημιουργία δύο περιμέτρων στην πόλη.

Ημέρες ανάπτυξης θα ζήσουν οι αστικές συγκοινωνίες τους επόμενους μήνες. Οι νέοι σταθμοί του μετρό της γραμμής 2 παραδίδονται στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 1 δίδεται στην κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο, όταν και θα καταστεί λειτουργικό το Wi-Fi στους κεντρικούς σταθμούς των μητροπολιτικών σιδηροδρόμων.

Παράδειγμα success story αποτελεί η εταιρεία Zelitron, άγνωστη στο ευρύ κοινό, γνωστή όμως σε εκείνους που ασχολούνται με τον κύκλο των κινητών επικοινωνιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια μικρή εταιρεία, που βρίσκεται στην Αθήνα και απασχολεί 18 νέους ανθρώπους, σχεδιάζει και αναπτύσσει παγκόσμιες καινοτομίες και τεχνολογίες αιχμής και, μάλιστα, εδώ και έναν χρόνο αποτελεί 100% θυγατρική της Vodafone, η οποία διέκρινε τη δυναμική της και την εξαγόρασε.

«Ακάλυπτη», χωρίς να διαθέτει έσοδα, έμεινε η Αττικό Μετρό (ΑΜ), δηλαδή η δημόσια εταιρεία που κατασκευάζει τα έργα του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την εφαρμογή του «νόμου Ρέππα» για τις αστικές συγκοινωνίες, βάσει το οποίου η ΑΜΕΛ έπαυσε να είναι θυγατρική της και εντάχθηκε στον ΟΑΣΑ. 

«Τρύπα» €45,7 εκατ. στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ κατέγραψε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το οποίο ωστόσο λαμβάνει ακόμα πλήθος έμμεσων ή ανταποδοτικών πόρων, παρ' όλο που πλέον δεν λειτουργεί παρά μόνο δύο σταθμούς διοδίων στη χώρα. Παράλληλα, λόγω του PSI, ενέγραψε «τρύπα» ύψους 45 εκατ. ευρώ στις οικονομικές του καταστάσεις.

Μία έκπληξη «μεγατόνων» έκρυβαν οι οικονομικές καταστάσεις του ΟΣΕ για το 2012, καθώς για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens παίρνει σάρκα και οστά, αφού η γερμανική εταιρεία «σβήνει» από τα βιβλία της 16,5 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R της ΕΡΓΟΣΕ.

Μελέτες για την ΕΡΓΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τους αυτοκινητοδρόμους και το Μετρό της Αττικής είχε αναλάβει στο παρελθόν η μελετητική εταιρία Lahmeyer, η οποία, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης, αποτελούσε και τον εκπρόσωπο της Deutsche Bahn International (DBI), δηλαδή της ομώνυμης θυγατρικής εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.  

«Μέτωπο» με τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Περιβάλλοντος έχει ανοίξει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος διεκδικεί μία «οριζόντια» λειτουργία στο πλαίσιο της κυβέρνησης, προκαλώντας την δυσφορία των υπουργών, αλλά και την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναστάτωση επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής λόγω της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής στα συνδικαλιστικά πράγματα των σωματείων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, τα οποία συνδέονται ιστορικά με το ΠαΣοΚ. 

Πιέσεις από ιδιοκτήτες φορτηγών και ιδιωτικών ΚΤΕΟ για να αντικατασταθεί ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Νίκος Σταθόπουλος από την πρώην διευθύντρια Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, σήμερα συνταξιούχο και συνεργάτιδα του υφυπουργού Υποδομών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, κυρία Ευαγγελία Τσάγκαασκούνται από το πρωί της Τετάρτης στον υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ιούλιος

Τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΡΓΟΣΕ με τις Deutsche Bahn International (DBI) και Lahmeyer στο παρελθόν διέταξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος.

Υψηλή συμμετοχή καταγράφεται στην εσωτερική πρόσκληση του ομίλου ΟΤΕ για την πλήρωση περίπου 30 θέσεων ευθύνης σε ολόκληρη την επικράτεια. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο ομίλου δεν εφαρμόζεται η απευθείας ανάθεση καθηκόντων, αλλά μία πλήρως ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία, η οποία περνάει από «κόσκινο» τον κάθε υποψήφιο.

Τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα αναζητούν κινέζοι επιχειρηματίες, οι οποίοι πληθαίνουν όλο και περισσότερο τις επισκέψεις τους στην Αθήνα καθώς ενδιαφέρονται θερμά να επενδύσουν στη χώρα

Να προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων κοινών υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ανοίξουν τα δημόσια δεδομένα, όπως προβλέπει και ο «νόμος Ραγκούση» για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ζητά από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Ενα μεγάλο βήμα για τη δικτύωση νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με διεθνή επιχειρηματικά και επενδυτικά κέντρα της Σίλικον Βάλεϊ - και όχι μόνο - έκαναν την περασμένη Τετάρτη ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Indus Entrepreneurs (TiE), που εκπροσωπεί 11.000 μέλη επιχειρήσεων με καταγωγή από την κοιλάδα του Ινδού ποταμού, συνδιοργανώνοντας ένα boot camp για startups στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την υποστήριξη μιας έμπειρης ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Τη στρατηγική της τελευταίας τριετίας που οδήγησε και στην ανασύνταξη της εταιρείας ανέλυσε την Τετάρτη στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind κ. Νάσος Ζαρκαλής.

Μία μεγάλη έκπληξη έκρυβε το βράδυ της Τετάρτης η επίσκεψη του προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), κ. Βλαντίμιρ Γιακούνιν στην Πάτρα, όπου παρέλαβε τον σταυρό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, προκειμένου να τον μεταφέρει στη Ρωσία, επί τη ευκαιρία της 1025ης επετείου από τη βάπτιση των Ρώσων. Ο κ. Γιακούνιν, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», αποκάλυψε ότι η εταιρεία του όχι μόνον επιθυμεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τον οποίο συζητεί και με άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες της Ευρώπης, αλλά συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και μάλιστα άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα αναζητηθούν οι αυτονόητες συνέργειες και με κάποιο λιμάνι εν όψει της αποκρατικοποίησης των σχετικών υποδομών.  

Νέοι έλληνες επιστήμονες και διεθνές βραβείο. Αυτό το δίπτυχο συνδυάστηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Ενωσης Αρχιτεκτόνων και του Αρχιτεκτονικού Ιδρύματος του Σικάγου με αντικείμενο τον σχεδιασμό των συγκοινωνιακών διαδρόμων και των νέων λεωφορειακών στάσεων της αμερικανικής μεγαλούπολης. Τα πρόσωπα; Ο 29χρονος Ερμής Χαλβατζής και η 28χρονη Νατάσα Λιανού, οι οποίοι ζουν στο Λονδίνο και εργάζονται εδώ και δύο χρόνια στο γραφείο της διάσημης ιρακινής αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ – ανήκουν μάλιστα στην ομάδα των πολύ στενών συνεργατών της. Το βραβείο; Οι δύο νέοι έλληνες αρχιτέκτονες κέρδισαν εύφημο μνεία στον διεθνή διαγωνισμό, καθώς σχεδίασαν εντυπωσιακές, αλλά απλές και λειτουργικές υποδομές για το σύστημα ταχειών λεωφορειακών γραμμών της πόλης.

Δύο χρόνια λειτουργίας έκλεισε πια το Patras InnoHub της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, το οποίο φιλοξενεί στην Πάτρα startups και early stage επιχειρήσεις, καθώς και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης διεθνών επιχειρήσεων, όπως η Samsung και η Citrix.

Στον διπλασιασμό των προορισμών της ως το 2017 στοχεύει η Aegean Airlines, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Ευτύχιο Βασιλάκη. Οπως αναφέρει στο «Βήμα», ο ρυθμός ανάπτυξης στο εξωτερικό θα αυξηθεί αν ολοκληρωθεί σύντομα η εξαγορά της Olympic Air.  
Ο κ. Βασιλάκης επισημαίνει ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν με την Olympic Air θα δώσουν τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας, αλλά και ένα αναγκαίο στοιχείο αυτοτέλειας και ελέγχου στην ανάπτυξη της χώρας. «Δεν πρέπει να καταστούμε αεροπορικά εξαρτώμενοι της Κωνσταντινούπολης» λέει αναφερόμενος στην επέκταση της Turkish Airlines στην ελληνική αγορά και προσθέτει ότι «αντίθετα, πρέπει να ισχυροποιηθούμε, μαθαίνοντας και από την πολιτική των γειτόνων μας εκεί που έχει δουλέψει. Είναι απαραίτητο και έχει ήδη καθυστερήσει επικίνδυνα».

Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε την Τετάρτη η επιχείρηση «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Υπό προϋποθέσεις βιώσιμη είναι η ανάπτυξη σιδηροδρόμων στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με έρευνα του κ. Δημητρίου-Αναργύρου Πρωτονοτάριου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Δομημένου Περιβάλλοντος του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης. «Μια σιδηροδρομική γραμμή στην Κρήτη μπορεί να είναι οικονομικά, τεχνικά, λειτουργικά και νομικά εφικτή» αν αντιμετωπιστούν ορισμένα εμπόδια, αναφέρεται στην έρευνα, που αποτέλεσε και τη διπλωματική εργασία του κ. Πρωτονοτάριου. Το σχέδιο προτείνεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Η πρόταση δεν είναι νέα καθώς ο πρώτος λόγος για δημιουργία σιδηροδρόμων στην Κρήτη ακούστηκε το 1893.

Ένα σπάνιο μουσειακό όχημα, το οποίο σώθηκε από σίγουρη διάλυση έπειτα από δημοσίευμα του «Βήματος» στις 29 Μαϊου 2013, επανήλθε στον κατάλογο των προς εκποίηση οχημάτων, σε επαναληπτικό διαγωνισμό που διοργανώνει η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ) σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, προκαλώντας σοβαρότατα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας.

Τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προγραμματίζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τα οποία προχωρούν σε αναδιάρθρωση του δικτύου τους και αντικαθιστούν 80 καταστήματα της επαρχίας με ταχυδρομικά πρακτορεία, ενώ επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας σε επιλεγμένα καταστήματα των αστικών κέντρων σε 12ωρη βάση, κλείνοντας παράλληλα σημεία του δικτύου με μικρότερη δραστηριότητα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει πλέον το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), που σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτωνΣαντιάγο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ. Στο εντυπωσιακό και υποαξιοποιούμενο αρχιτεκτόνημα ουδέποτε έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αιτία, η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την προβλεπόμενη συντήρηση του θόλου.

Το «οικοσύστημα» των τεχνολογικών επιχειρήσεων της Ελλάδας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της σε μία βιώσιμη, εξωστρεφή ανάπτυξη, με προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που θα απευθύνονται στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και ιδρυτής της Upstream, κ. Μάρκος Βερέμης, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες mobile marketing στον κόσμο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ομαλώς και «αθορύβως» εφαρμόζεται η συμφωνία αποζημίωσης μεταξύ του Δημοσίου και της Siemens, που είχε συνάψει το 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τη γερμανική εταιρεία και αργότερα κυρώθηκε από τη Βουλή, προκαλώντας όμως εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Τελευταίο «κεφάλαιο» της συμφωνίας, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τηρεί παροιμιώδη σιγήν ιχθύος, είναι το σκέλος που αφορά προγράμματα υποτροφιών «για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Ενέργειας, της Υγείας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)» και προβλέπει για κάθε έτος να «εξασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής μέχρι 100 τέτοιων υποτροφιών», όπως σημειώνεται στο κείμενο της σύμβασης.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά στελεχών και διοικητών της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και των υπευθύνων του αναδόχου, υπογράφεται από ελεγκτή ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκ των υπευθύνων των - άστοχων, όπως αποδείχθηκε - μελετών για την κατασκευή της σήραγγας.

Αύγουστος

Τα προβλήματα στο μέτωπο των δημοσίων έργων είναι σημαντικά. Προς στιγμήν, όπως λένε, δεν υπάρχει ούτε ο προγραμματισμός ούτε οι πόροι για την κατασκευή της «γραμμής 4» του μετρό της Αθήνας.

Έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς, δημιουργία δικτύων ποδηλατόδρομων, λιγότερα οδικά έργα και αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής. Μάλιστα, το φιλόδοξο σχέδιο προτείνει, όπου αυτό χρειάζεται, την υιοθέτηση της λύσης του BRT (Bus Rapid Transit), δηλαδή των κλειστών λεωφορειόδρομων που έχουν δική τους σηματοδότηση και δίνουν προτεραιότητα στα δημόσια οδικά μέσα.

«Εν Αλμυρώ, 23 Απριλίου 1908. Μελέτη περί της κατασκευής σιδηροδρόμων εν Κρήτη. Σ.Ε. Πεζάνος». Η μελέτη, που τυπώθηκε εν Αθήναις στο Τυπογραφείο των «Δ.Γ.Ευστρατίου και Δ.Δελή» της οδού Πραξιτέλους και σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πρότεινε την δημιουργία 600 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης.

Πενήντα τρία νέα παιδιά που συμμετέχουν σε 21 ομάδες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά σχέδια εδώ και λίγες εβδομάδες στο EGG, το πρόγραμμα που δημιούργησαν η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia και η Eurobank. 

Η επένδυση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, βελτιώνοντας μάλιστα και την καθημερινότητα στις πόλεις, λέει στο «Βήμα» η Strategic Marketing Manager της Ericsson και υπεύθυνη του προγράμματος «City Life» του πολυεθνικού ομίλου Μόνικα Μπιλέν. Οπως αναφέρει, η διασύνδεση των ατόμων και των μηχανών οδηγεί σε νέα μοντέλα που αλλάζουν τη ζωή μας, όπως η υποκατάσταση της ιδιοκτησίας με τη συνδρομή για χρήση «α λα καρτ», ενώ το άνοιγμα των ψηφιακών δεδομένων φέρνει επαναστατικές κινητές εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου, η οποία είχε συνταχθεί μόνο στα αγγλικά (!) και κοστολογήθηκε σε ευρώ το 1999, όταν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ακόμη τη δραχμή, αλλά και σωρεία απευθείας αναθέσεων, εντόπισε ο εσωτερικός έλεγχος στις συμβάσεις μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και Deutsche Bahn International (DBI). 

Εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» οι μελέτες των υποδομών και των υπηρεσιών συμβούλου για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου.

Μισός αιώνας συμπληρώνεται πλέον από την ιστορική πρόταση του πολιτικού μηχανικού Β. Κονοφάου «δια την κατασκευήν ολοκληρωμένου συστήματος Μητροπολιτικού σιδηρόδρομου Αθηνών», που προέβλεπε την ανάπτυξη 14 γραμμών Μετρό στην Αττική έως το 2.000 με τη μέθοδο της Σύμβασης Παραχώρησης.

Μια προκλητική παράλειψη επιβιώνει ως τις ημέρες μας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, καθώς ουδέποτε η Πολιτεία θέσπισε όριο ηλικίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων - σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα υπόλοιπα οχήματα δημόσιας χρήσης. Ετσι, ακόμη και ένας υπέργηρος μπορεί θεωρητικά να μεταφέρει τουρίστες, αλλά και μαθητές, αφού πολλά τουριστικά λεωφορεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας εκτελούν και δρομολόγια μεταφοράς μαθητών.

Σχολείο του 21ου αιώνα η νέα Γκράβα

Στην ενεργειακή, περιβαλλοντική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση της Γκράβας προχωρεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), με στόχο το υποβαθμισμένο σήμερα σχολικό συγκρότημα να καταστεί πρότυπο σχολείο από το 2016. Σημειωτέον ότι παράλληλα «τρέχει» και πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συγκροτήματος από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Σε διαχειριστικό έλεγχο της περιόδου από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2013, δηλαδή της εποχής όπου την ευθύνη της εταιρίας είχε ο κ. Νίκος Ιωαννίδης, προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ, η πρώην θυγατρική του ΟΣΕ, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των σιδηροδρόμων.


Σεπτέμβριος

«Θάψτε το χρέος!»

Το ελληνικό χρέος όχι απλώς δεν είναι βιώσιμο αλλά θα πρέπει να «θαφτεί» προκειμένου το μαρτύριο της Ελλάδας να τελειώσει. Αυτό επισημαίνει ο κ. Σαρλ Βίπλος, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών της Γενεύης, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικών Σπουδών και μέλος της ομάδας συμβούλων οικονομικής πολιτικής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο και του Bellagio Group.

Φύλλο και φτερό οι «μπίζνες» στον ΟΣΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται εισαγγελικές έρευνες για όλα τα «καυτά» ζητήματα του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, όπως η σύμβαση του Προαστιακού, το GSM-R και οι «χρυσές» μπίζνες της Deutsche Bahn International στην ΕΡΓΟΣΕ και στην Αττικό Μετρό.

Θέλει να γίνει ο βασιλιάς των βαλκανικών σιδηροδρόμων. Ο ρουμάνος επιχειρηματίας κ.Γκρούια Στόικα, που ελέγχει τον όμιλο επιχειρήσεων Grampet, επιδιώκει να εισέλθει σε όλους τούς εν εξελίξει διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών φορέων των Βαλκανίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένης.

Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του αυτοκινητοδρόμου Μορέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ζητεί αναπροσαρμογή του χρηματοοικονομικού μοντέλου του έργου προς τα κάτω, ανοίγοντας έτσι μια οικονομική «τρύπα» που φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Εφαλτήριο έκφρασης για την ελληνική αρχιτεκτονική και το ντιζάιν του 20ού αιώνα αποτέλεσε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από συστάσεώς της, αφού τα εκθεσιακά περίπτερα - και όχι μόνο - έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες έλληνες μηχανικούς και σχεδιαστές να οραματιστούν, να πειραματιστούν και να συνθέσουν, σε εποχές που η Ελλάδα πάλευε να κρατήσει ανοιχτή την επικοινωνία και τον βηματισμό με τις διεθνείς εξελίξεις. Με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» αναζήτησε στα ψηφιακά αρχεία μερικά δείγματα αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας, που οφείλει να ξαναβρεί μιμητές.

Σάρκα και οστά λαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πολυεθνικής εταιρείας ΖΤΕ. Όπως μετέδιδαν την Τρίτη στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού κ.Κωστή Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της ZTE Corporation κ. Τσανγκ Σιάογουεϊ, η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει άμεσα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας για τα προϊόντα της στην Ευρώπη στο λιμάνι του Πειραιά.

Η επερχόμενη ολοκλήρωση των εργασιών για την μετατροπή του πρώην εργοστασίου της ΦΙΞ στη λεωφόρου Συγγρού σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τα πρώτα αποκαλυπτήρια του κτιρίου, όπως φεύγουν σταδιακά οι σκαλωσιές από τις όψεις του, ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα την μεγάλη παρακαταθήκη του αείμνηστου έλληνα αρχιτέκτονα, Τάκη Ζενέτου (1926-1977), στον όποιο είχε αναθέσει η οικογένεια Φιξ την κατασκευή του εμβληματικού οικοδομήματος.

Η πώληση του μεριδίου της Vodafone στη Verizon, δηλαδή η τρίτη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και το μέρος του τιμήματος από τη συναλλαγή θα επενδυθεί σε δίκτυα νέας γενιάς στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Group κ. Βιτόριο Κολάοστη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Επιτυχία έφεραν στη εταιρεία SAP η μεταφορά του «στρατηγείου» της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα και η αλλαγή της διοίκησης, κινήσεις που είχαν αποφασιστεί στις αρχές του έτους. Ο τζίρος της στον Νότο «εκτοξεύθηκε» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς στη μεν Ελλάδα ανέβηκαν οι νέες παραγγελίες λογισμικού κατά 35%, στη δε Νότια Ευρώπη κατά 11%. Ετσι ο κύκλος εργασιών της SAP από τη Νότια Ευρώπη ευθύνεται για περίπου 8%-9% του παγκόσμιου τζίρου της εισηγμένης στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και της Νέας Υόρκης εταιρείας πληροφορικής.

Το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στέλνει ο υπουργός Υποδομών κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» με αποστολή να εξουδετερώσει βόμβες, νάρκες και λοιπό πολεμικό υλικό που σώζεται στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαθέσιμη είναι από σήμερα Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2013, στην Ελλάδα η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και μουσικής ακρόασης Spotify, η οποία υπόσχεται την πρόσβαση σε 20 εκατ. τραγούδια με νόμιμο τρόπο, ακόμη και δωρεάν για όλους.

Σε εκκαθάριση οδεύει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) έπειτα από την απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το τέλος του ιδρυθέντος το 1927 οργανισμού. Αναπόφευκτα τίθεται θέμα για τη μοίρα των δύο σταθμών διοδίων που λειτουργεί το ΤΕΟ, ένας εκ των οποίων, αυτός των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, αποτελεί «μηχανή χρήματος». Στελέχη της αγοράς διακρίνουν ότι το πιθανότερο είναι ο σταθμός των Μαλγάρων, που είναι ο δεύτερος στη χώρα σε διελεύσεις οχημάτων μετά τον σταθμό Αφιδνών, να δοθεί «προίκα» στην Εγνατία οδό εν όψει της παραχώρησής της σε ιδιώτες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Γύρω από τον «πλανήτη» ΠΑΟΚ στροβιλίζεται ο «κομήτης» που λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας παρέδωσε την Πέμπτη σε πολιτικούς της Βόρειας Ελλάδας μαθήματα πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιολογίας, παρουσιάζοντας το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ομάδα, το οποίο δεν είναι απλά ένα business plan, αλλά ένα μανιφέστο «εξάπλωσης» της «ιδέας» του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσότερων υπουργών Υποδομών των τελευταίων ετών, αφού πέραν της πρότασης του πρώην γενικού γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Σέργιου Λαμπρόπουλου για απορρόφηση της υπό την αρμοδιότητά του Γενικής Γραμματείας από το ΤΕΟ και τη δημιουργία μίας ΑΕ που θα «έτρεχε» το τηλεδιόδιο και θα ήταν αρμόδια για τις παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων, ουδεμία άλλη «δυνατή» ιδέα έπεσε στο τραπέζι από το 2008, όταν παραχωρήθηκαν οι δρόμοι στους ιδιώτες παραχωρησιούχους. 

Η περίοδος της «σποράς» φαίνεται να καρποφορεί στην ελληνική startup σκηνή, καθώς αρκετές νέες επιχειρήσεις, οι οποίες ιδρύθηκαν μέσα στη «φωτιά» του μνημονίου και υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, ανοίγουν τα φτερά τους και προοδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας. Τέτοιες είναι και οι περιπτώσεις της Hellas Direct, του Cookisto και του Parkaround.

Τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 10,4 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να υιοθετήσουν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να περάσουν στην ψηφιακή εποχή εξαγγέλλει μέσω του «Βήματος της Κυριακής» η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους.

Οκτώβριος

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου της Οθρυος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο ανάδοχος του έργου, Ακτωρ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της έκθεσης ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, βάσει της οποίας έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία κατά στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και του αναδόχου για απιστία στην υπηρεσία, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία.

Νοέμβριος

Η πρώτη ελληνοτουρκική σύμπραξη στον χώρο των startup είναι πια γεγονός. Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου η τουρκική Yemek Sepeti, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη on line πλατφόρμα delivery στην γείτονα κι έχει παρουσία σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε την υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας με το ελληνικό startup ClickDelivery.

Στον «αποκεφαλισμό» του διοικητικού συμβούλίου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) προχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Πλησιάζει η ημέρα που θα ξεκινήσει η παροχή δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους επιβάτες των μητροπολιτικών σιδηροδρόμων των Αθηνών, δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά τη σχετική εξαγγελία από τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Γιάννη Ραγκούση.

Πλήγμα κατά της διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ.

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού στη «Διαύγεια», καθορίζει το πρώτο κυβερνητικό «Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή προϊόντα».

Σε χώρες της Αφρικής ετοιμάζεται να επεκταθεί η εταιρεία διαχείρισης έργων υποδομών SALFO, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Φωτεινός, η SALFO εξετάζει σοβαρά να επεκτείνει την παρουσία της σε χώρες όπως η Κένυα, το Σουδάν, η Ζάμπια και η Αιθιοπία, οι οποίες προγραμματίζουν την ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Κατ' επιταγήν της τρόικας και των υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO προχωρεί ο μετασχηματισμός του ελληνικού σιδηροδρόμου. Θεμελιώδη όρο των Βρυξελλών για την έγκριση του φακέλου των κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτέλεσε η ολοκληρωτική απόσυρση του ΟΣΕ από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, προς αποφυγήν επανάληψης της συσσώρευσης νέων χρεών.

Η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σπίθα της οικονομικής ανάπτυξης και να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, είπε την Πέμπτη ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google κ. Έρικ Σμιτ μιλώντας ενώπιον ενός μεγάλου κοινού νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Σμιτ κάλεσε την κυβέρνηση να άρει όλα τα εμπόδια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και πρότεινε στους νέους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία.

Ενώπιον βέβαιης απώλειας 90 εκατ. ευρώ βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, λόγω της μη ολοκλήρωσης ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με «κερασάκι» τη διαλυμένη από το 2011 εργολαβία για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού διαδρόμου των Αθηνών.

Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και, από ό,τι φαίνεται, φτηνότερη θα είναι η Aegean Airlines, σύμφωνα με στελέχη της, έπειτα από την εξαγορά της Olympic Air, τεσσεράμισι χρόνια μετά τη «σφήνα» που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να κάνει ο πρόεδρος των αερογραμμών κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τον Μάρτιο του 2009 στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της MIG για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών Ολυμπιακών Αερογραμμών, προτείνοντας την εξαγορά του πτητικού έργου της άλλοτε κρατικής εταιρείας αντί 170 εκατ. ευρώ.

Ακριβά έχει πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με τη Hochtief για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» το φθινόπωρο του 2011, όταν και ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο θεώρησε τότε ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερο τίμημα. Δύο χρόνια αργότερα η αξία της χώρας είναι πολύ χαμηλότερη, οι νέοι μέτοχοι του «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει νέους συμβούλους για να υποστηρίξουν τους υφιστάμενους.

Μέτοχος της Wind Hellas ενδέχεται, όπως όλα δείχνουν, να καταστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο επιχειρηματίας κ. Π. Γερμανός, σε μια χρονιά που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει το τελικό «ξεκαθάρισμα» της αγοράς των τηλεπικοινωνιών της χώρας και θα καθορίσει την οριστική θέση των εταιρειών της σταθερής τηλεφωνίας.

Καλοί «πελάτες» του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Αττικό Μετρό, της Εγνατίας Οδού και του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύονται οι μελετητικές εταιρείες Deutsche Bahn International (DBI) και Lahmayer, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της γερμανικής Δικαιοσύνης για παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα.

Την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Αλβανία προτείνει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) στο υπουργείο Υποδομών για την 5η προγραμματική περίοδο. Εισηγείται νέα έργα στην «άγονη» σιδηροδρομική γραμμή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την επέκτασή της προς τη μεθόριο της γειτονικής χώρας, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 616 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι κύριες γραμμές του δικτύου στην Ελλάδα παραμένουν ως είχαν τον 19ο αιώνα και δεν εκσυγχρονίζονται, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα και να διακινήσει το διεθνές εμπόριο μέσα από τον σιδηρόδρομό της.

«Πακέτο» συνεργασίας στις τεχνολογίες του Διαστήματος κατέθεσε τον Αύγουστο στην Ελλάδα η Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας (CAST). Οι Κινέζοι προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρου διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας, το οποίο θα εμπλακεί στην επεξεργασία και εκμετάλλευση δορυφορικών απεικονίσεων, στο πλαίσιο σινοελληνικής σύμπραξης με άξονα τη δορυφορική επιτήρηση, τα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες και τις εξειδικευμένες τεχνολογίες, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα την περασμένη άνοιξη.

Στο συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών ή τον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια (!) υπολόγισε τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο αείμνηστος πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης (1913-1975) στην ιστορική του έκθεση, την οποία είχε συντάξει ως διευθυντής του υπουργείου Ανοικοδόμησης το 1946.

Στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στις διαλυθείσες συμβάσεις 510/2006 και 511/2007 για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου με ανάδοχο τη Μηχανική προχωρεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς υπέπεσαν στην αντίληψη της διοίκησης ενδείξεις προβληματικής διαχείρισης των έργων.

Νοέμβριος

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ιαπωνικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών κ. Τσάρλεϊ Γουατανάμπε, η ανάπτυξη των λεγόμενων «μεγάλων δεδομένων» θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην παραγωγικότητα της εργασίας και την κινητή ευρυζωνικότητα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα "μεγάλα δεδομένα" για να ανοίξουμε νέες αγορές» σημείωσε, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία νέων βιομηχανιών υψηλής προστιθέμενης αξίας πολλών δισ. ευρώ.  

Ολο το σχέδιο για το Wi-Fi

Η ανάταξη και επέκταση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δεκάδες δήμους, που είχαν εγκατασταθεί με δαπάνες του Γ' ΚΠΣ και στη συνέχεια κατέπεσαν για πλήθος λόγων, αποτελεί τον πυρήνα της εξαγγελίας για Wi-Fi παντού σε έναν χρόνο από σήμερα, στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα μιλώντας στο MEGA ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Τον Φεβρουάριο στις ράγες τα δρομολόγια με Hewlett-Packard

Σοβαρές εξελίξεις καταγράφονται στον σιδηρόδρομο. Τον Φεβρουάριο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς των φορτίων της Hewlett-Packard (HP) από το λιμάνι του Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Υποδομών «παγώνει» το σχέδιο για τη συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Επιχειρήστε τεχνολογικά!

Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες ενασχόλησης στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον; Ποιοι είναι οι ισχυρότεροι «παίκτες» της καινοτομίας στην Ελλάδα; Και ποια είναι τα μυστικά της χρηματοδότησης για ένα start-up; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα του «Βήματος της Κυριακής» για την άλλη Ελλάδα που καινοτομεί, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές και φέρνει κεφάλαια και επενδυτές.

Κάποτε θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο, όμως αποτελεί πραγματικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει μία μικρή, αλλά καινοτόμο διαστημική βιομηχανία, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άγνωστα στο ευρύ κοινό τεχνολογικά startup, τα οποία «ανδρώθηκαν» μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και έχουν πελάτες μεγάλες αεροδιαστημικές βιομηχανίες. Μάλιστα, πλέον αυτή η μικρή, αλλά φιλόδοξη διαστημική βιομηχανία διαθέτει και το δικό της cluster.

Σχέδιο για την εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική γραμμή του Εβρου, που θα συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τους σιδηρόδρομους της Βουλγαρίας και τη Μαύρη Θάλασσα και θα παρακάμπτει τα Δαρδανέλια, επεξεργάζεται η ΕΡΓΟΣΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών αναθερμαίνει την ιδέα για δημιουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Αμφίπολης - Καβάλας, καθώς προχωρεί σε επικαιροποίηση των μελετών ενός έργου η κατασκευή του οποίου είχε σταματήσει το 1940.

«Κάλεσμα» σε κορυφαίους πολεοδόμους από όλον τον κόσμο για να καταθέσουν τις ιδέες τους για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της «Αττικής Ριβιέρας», από το Φάληρο ως το Σούνιο, και την επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσα από διεθνή διαγωνισμό που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες η εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.

Την επέκταση του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα ανακοίνωσε την Τρίτη η Nokia Solutions & Networks (NSN), υλοποιώντας το επενδυτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η διοίκηση του Φινλανδικού ομίλου στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Απρίλιο. 

Αποκαλύπτεται την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Γκάζι ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «InnovAthens», που αποτελεί «καρπό» της σύμπραξης της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και έξι καινοτομικών φορέων.

Στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάχθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shift2Rail, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο στον 21ο αιώνα, μετά το «πράσινο φως» του υπουργού Υποδομών κ.Μιχάλη ΧρυσοχοΐδηΠρόκειται για ένα ερευνητικό έργο-μαμούθ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια και στοχεύει στην ανάπτυξη των καινούργιων σιδηροδρομικών τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

Δεκέμβριος

Η πολυπόθητη επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους που κατασκευάζονται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και σταμάτησαν λόγω της κρίσης σύντομα θα αποτελέσει πραγματικότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.

Στην ψηφιακή εποχή υπόσχονται να φέρουν το γνώριμο γραμματόσημο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τα οποία λάνσαραν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου νέα σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «Από το φυσικό στο ψηφιακό ταχυδρομείο», όπου απεικονίζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό γραμματόσημο γραμμωτός κώδικας τεχνολογίας δύο διαστάσεων (QRC).

Είναι μάλλον η πρώτη φορά από το 1977, όταν και ιδρύθηκε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, που δεν υπάρχει στο διοικητικό του συμβούλιο ούτε ένας συγκοινωνιολόγος. Μάλιστα, η νέα του σύνθεση αντανακλά και τις πολιτικές ισορροπίες της συγκυβέρνησης.

Ευκαιρία για το τραμ το «πάγωμα» του μετρό

Μελετητικά ανώριμη είναι, σύμφωνα με στελέχη της ΣΤΑΣΥ, η επέκταση του μετρό προς τη Γλυφάδα, προϋπολογισμού 200-250 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, όπως λένε, υπάρχει προχωρημένη ωριμότητα στα έργα του τραμ, όπου με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να λειτουργήσει πλήρες δίκτυο στην Αθήνα. Οπως αναφέρουν, η δημιουργία τραμ είναι πιο οικονομική, καθώς η κατασκευή υποδομής κοστίζει μόλις το 10% από ό,τι τα έργα του μετρό και η προμήθεια τροχαίου υλικού το ένα τρίτο της αξίας των βαρέων συρμών.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την τύχη της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εν όψει της καθαρογραφής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να ακυρώνει την μεταφορά των δύο εταιριών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο διεθνές επενδυτικό πρόγραμμα «Project Spring» του ομίλου Vodafone θα συμμετέχει η Vodafone Ελλάδας. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γλαύκος Περσιάνης, ο οποίος αναγγέλλει ότι η Vodafone θα προχωρήσει την επόμενη διετία σε επενδύσεις αυξημένες κατά 40%

Η παροχή ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο ξεκινά την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 πιλοτικά στη λεωφορειακή γραμμή 302 (Δουκίσσης Πλακεντίας - Γέρακας) και στη γραμμή 6 των τρόλεϊ (Ιπποκράτους - Νέα Φιλαδέλφεια - Κόκκινος Μύλο) της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ). 

Ελληνικά φωτόνια στον Πόλεμο των Αστρων

Η είδηση φαντάζει εξωπραγματική. Eνα «τετράχρονο» startup από την Αθήνα - η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει φωτονική τεχνολογία - καταφέρνει να κάνει «όνομα» για τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές. Και αυτή η μικρή αλλά καινοτόμος εταιρεία εξαγοράζεται στη συνέχεια από έναν διεθνή και ισχυρό βιομηχανικό «παίκτη», ο οποίος θέλει να εδραιώσει τη θέση του στις τεχνολογίες Διαστήματος - και όχι μόνο - μέσα από την απόκτηση τεχνολογιών πρώτης γραμμής που φτιάχτηκαν από ελληνικά «μυαλά». 
Είναι η ιστορία της Constelex Technology Enablers, μιας μικρής ελληνικής εταιρείας που παράγει φωτονική τεχνολογία.

Το si-Cluster φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο Διάστημα

Νέα σελίδα στην τεχνολογία στην Ελλάδα επιδιώκει να γυρίσει το si-Cluster, δηλαδή ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, που ξεκινά τη λειτουργία του και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Το δεκαετούς διάρκειας αναπτυξιακό σχέδιο «έργο Αθήνα», προϋπολογισμού  120 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης παρουσίασαν την Πέμπτη στην Τεχνόπολη ο δήμαρχος Αθηναίων, κ.Γιώργος Καμίνης και ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Γιοχάνες Χαν.

Παγκόσμια πρωτοτυπία ή οδυνηρή αναγκαιότητα για ένα νέο ξεκίνημα; Το ερώτημα θα απαντηθεί από την μελλοντική πορεία της Olympic Handling, η οποία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Marfin Investment Group (MIG), θα μετονομαστεί σε Skyserv Handling Services το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πολλαπλασιαστικά φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε το «Ρομάντσο» λίγους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Εντός και εκτός του ανακαινισμένου κτιρίου από την ομάδα του Bios, επαγγελματίες από τις λεγόμενες «δημιουργικές βιομηχανίες» εγκαθίστανται στην οδό Αναξαγόρα, την πλέον προβληματική περιοχή του κέντρου των Αθηνών, σηματοδοτώντας τις πρώτες ενδείξεις επιστροφής της «καρδιάς» της πόλης στην κανονικότητα.

Την ένταξη των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εφαρμογή Transit ανακοίνωσε την Πέμπτη η Google, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω των Google Maps, δύο χρόνια μετά το άνοιγμα των συγκοινωνιακών δεδομένων του ΟΑΣΑ στους χάρτες της εταιρείας.

Την δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στον χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης προβλέπει Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογράφεται σήμερα Παρασκευή μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), όταν και εάν αυτή γίνει, θα προχωρήσει μονάχα αφότου ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας. Αυτό ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας στρατηγικής των ΕΛΤΑ για τη μετάβαση από το παραδοσιακό στο ψηφιακό ταχυδρομείο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το προσωπικό της εταιρείας θα εξαιρεθεί από την κινητικότητα.















































































Σχόλια