Περί της γενιάς των 700 ευρώ - It's the economy, stupid

Αυτό το σαββατοκύριακο διάβασα και συζήτησα πολύ γύρω από το ζήτημα των σημερινών απολαβών. Χιλιάδες παιδιά της ηλικίας μου, με λαμπρές σπουδές και διάθεση για δουλειά, εργάζονται - συχνά σε άσχετες από τις σπουδές τους δουλειές- με χαμηλότατες απολαβές.

Οι προσδοκίες που έχουν για το μέλλον, λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο. Καθίσταται σαφές πλέον ότι η γενιά μου δεν θα μπορέσει να φτάσει το επίπεδο ζωής της προηγουμένης.

Τα αίτια είναι πολλά, όχι όμως δυσερμήνευτα.

Το πρώτο κι εγκληματικότατο σφάλμα προέκυψε από την πεισματική άρνηση των ιθυνόντων της τελευταίας εικοσαετίας (και βάλε) να συνδέσουν την εκπαίδευση με τις ανάγκες τις αγοράς. Φοβούμενοι δεν ξέρω κι εγώ τι κράτησαν ανοιχτές τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, με αποτέλεσμα αφ'ενός να έχουμε κορεσμό πτυχιούχων και αφ' ετέρου στρατιές overqualified εργαζομένων, ήτοι ανθρώπων που διαθέτουν περισσότερα προσόντα από αυτά που χρειάζεται η αγορά εργασίας. Ο εργοδότης έχει όλη την άνεση να επιλέξει τους καλύτερους, η προσφορά είναι μεγάλη. Στο εξωτερικό δεν υπολογίζουν ελαφρά τη καρδία τις θέσεις κάθε πανεπιστημιακού τμήματος. Αντίθετα, έχουν δημιουργήσει και αναπτύξει τριτοβάθμιες δομές που συνδέονται απ' ευθείας με τις ανάγκες τις αγοράς.

Το δεύτερο έγκλημα είναι ότι η σημερινή αγορά - εξαιρέσει τις εταιρείες τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών κτλ- επί της ουσίας είναι ότι απέμεινε από την ψυχροπολεμική εποχή. Δεδομένου ότι η (ψευτο)βιομηχανική και (μεγαλό)βιοτεχνική δομή της χώρας έχει μεταναστεύσει προ πολλού σε τόπους χαμηλού εργατικού κόστους, αυτό που απέμεινε εδώ, συνιστά μέγεθος σπιθαμιαίο, μη δυνάμενο να απασχολήσει ανθρώπους με υψηλές σπουδές και περγαμηνές. Εν ολίγοις, η εν Ελλάδι αγορά, ουδεμία σοβαρή μεταρρύθμιση εγνώρισε και γι'αυτό παράγει ότι παράγει όπως το παράγει και γι'αυτό πληρώνει ότι πληρώνει όπως το πληρώνει.

Το τρίτο έγκλημα είναι ότι το πολύ χρήμα φαγώθηκε. Είτε σε άχρηστες επενδύσεις, είτε για την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων, είτε για τις σπουδές των τέκνων, είτε απλά για να βγει ο μήνας, αποταμιεύσεις πεντηκονταετίας έχουν αλλάξει χέρια. Το αποτέλεσμα είναι το εξής δεινό. Η δική μου γενιά, αυτή των επτακοσίων ευρώ, θα κληθεί να κάνει συσσώρευσι πλούτου. Οι -σχετικοί με τα οικονομικά- αναγνώστες σαφώς αντιλαμβάνεστε την χαλεπότητα του εγχειρήματος.

Δηλαδή, υποαμοιβόμενοι άνθρωποι, θα αναγκαστούν να αποταμιεύσουν, διότι δεν γίνεται αλλιώς (το ζήτημα άπτεται του ενστίκτου της επιβίωσης, πια). Το αποτέλεσμα είναι να μειώσουν την κατανάλωση εις το ελάχιστον (εάν δεν το κάνουν ήδη) και, φυσικά, η αγορά (που τους υποαμοίβει) να γνωρίσει κρίσι. Το μπούμερανγκ που λέγαμε..

Το μόνο θετικό από όλα τούτα είναι ότι, εκ των πραγμάτων, ένα φαύλος κύκλος, αργά ή γρήγορα, θα κλείσει.

Το αρνητικό είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει στην καμπούρα μας.

Καμμιά φορά σκέπτομαι ότι τα έξι μέτρα είναι μία κάποια λύσις.

Ελπίζω τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα από εμάς.. εάν γεννηθούν ποτέ βέβαια..

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σχετικά με τον κορεσμό της αγοράς εργασίας από πτυχιούχους θα ήθελα να πω οτι διαφωνώ. Η Ελλάδα έχει αναλογικά λιγότερους πτυχιούχους σε σχέση με άλλες χώρες.

Δε νομίζω οτι το να περιμένουμε πρώτα να αυξηθεί η ζήτηση και μετά το κράτος να αυξήσει τους πτυχιούχους έχει νόημα. Αυτό, ειδικά στον βιομηχανικό / τεχνολογικό τομέα δεν συμβαίνει ποτέ. Η ζήτηση αυξάνεται η δημιουργείται από τη δημιουργία νέων και καλύτερων προϊόντων.

Στις Η.Π.Α, δεν δημιουργήθηκε πρώτα το Sillicon Valley και μετά το Πανεπ. του Stanfrod που είναι ακριβώς δίπλα, αλλά το αντίθετο. Ούτε είναι τυχαίο πως τα έσοδα από προϊόντα και πατέντες που έχουν προέλθει τα τελευταία 25 χρόνια περίπου από το MIT ισούνται με το ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδος.

Παραθέτο και ένα ωραίο άρθρο από ένα άλλο blog:

http://e-rooster.gr/05/2005/24
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και για να συμπληρώσω και κάτι στο παραπάνω σχόλιο, άν κάποιοι διαφωνούν λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα και δεν μπορεί να γίνει, ας το πάρουν απόφαση οτι τουριστικές / αγροτικές χώρες δεν έχουν ποτέ το επίπεδο ζωής βιομηχανικών χωρών. Εκτός αν για κάθε γερμανικό για παράδειγμα αυτοκίνητο που αγοράζει ένας Έλληνας, υποχρεώνουμε έναν Γερμανό τουρίστα να τρώει καμιά 10.000 σουβλάκια για να μην υπάρχει trade deficit.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά τα λέτε αλλά έχω την αίσθηση ότι και το blogging έχει τα όριά του. Είναι καλό που συζητάμε και σκεπτόμαστε όμως ποιο είναι το αποτέλεσμα?
Η ουσία είναι να ΚΑΝΟΥΜΕ κάτι, όμως τι?
Βαρέθηκα τις αναλύσεις επί αναλύσεων. Ναι, όλοι έχουμε έναν αρχαίο έλληνα φιλόσοφο μέσα μας, εκείνοι όμως είχαν τους δούλους για τις αγγαρείες και αφοσιώνονταν στη σκέψη.
Εμείς που είμαστε οι δούλοι τι προτείνετε να κάνουμε?
Ο χρήστης Αχιλλεας Χεκιμογλου είπε…
Σόρι για την καθυστέρηση.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να κλείσουν οι πόρτες της Παιδείας. Ο καθείς ας σπουδάζει ότι θέλει.

Θα ήταν ευχής έργον τα πανεπιστήμιά μας να ανέλθουν σε επίπεδο Stanford.

Το θέμα είναι το κράτος να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Δεν είμαι δογματικός σε ότι αφορά τη μέθοδο. Ούτως ή άλλως, οι καιροί μας είναι μυστήριοι. Οι Αγγλοσάξωνες κρατικοποιούν, οι Ινδοί αγοράζουν ιστορικές Ευρωπαϊκές βιομηχανίες, νέες δυνάμεις αναδύονται και όλα αλλάζουν.

Κατ' εμέ, το απόστημα σπάει από εκεί που τρέφεται. Και αυτό είναι η διαφθορά.

Όταν το αυτονόητο πάψει να είναι διαπραγματεύσιμο, τότε κάτι μπορεί να γίνει.