Το ζην συναπαγεται ρισκο

                                



Στον στρατό ως "νέοι" όλοι κάναμε 2-3 ενέσεις που ούτε ρωτούσαμε τι περιείχαν. Κατά γενική ομολογία, μας κράτησαν σε καλή κατάσταση - δεν αρρωστήσαμε, δεν κολλήσαμε, δεν πάθαμε τίποτα. Όσοι έχουν πάει φαντάροι μιλάνε για αυτές τις ενέσεις μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Μόλις έκανα το πολυπόθητο εμβόλιο. Μπήκα κι έκλεισα με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τη σειρά μας και ξαναμπήκα μόλις δόθηκαν επιπλέον πόροι για να το φέρω όσο πιο κοντά γινόταν. Η νοσηλεύτρια εκ Θεσσαλονίκης - της φαινόταν.

Πάντα μετράω τα λόγια μου. Δεν τα έβαλα ποτέ με όσους φοβούνται να κάνουν το AZ εξ αιτίας των περιπτώσεων της θρόμβωσης. Η ενσυναίσθηση θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερό μας μάθημα. Βέβαια από την άλλη εκατομμύρια το κάνουν κάθε εβδομάδα και δεν παθαίνουν τίποτα. Το ζην σημαίνει επιλέγειν και αυτό πάντα συνεπάγεται κι ένα ρίσκο. Αυτή είναι η ζωή.

Πέρυσι όταν ξεκίνησε η πανδημία έγραφα στο #σκρολ ότι ξαναζούμε την εποχή του μεγάλου κράτους. Και θα την ξαναζησουμε για όλο το ορατό μέλλον, καθώς το πολλάκις διασυρθέν κράτος δεν σταματά να αποτελεί το τελευταίο οχυρό του πολίτη. Και οφείλουμε ως γενιά να παραδώσουμε στους επόμενους όρθια δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια - έστω και οι συντελεστές τους γράφουν με comic sans σε στραβοβαλμένες Α4.

Η εμβολιαστική επιχείρηση - ένα ευτυχές γεγονός που αποδεικνύει ότι κατ' εξαίρεση το ελληνικό κράτος μπορεί τελικά να λειτουργήσει - θα αντιμετωπίζεται από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μια θετική στιγμή. Και η μαζική ανταπόκριση της δικής μας γενιάς ως ένα τεκμήριο προκοπής και προόδου.

Το εμβόλιο θα είναι κάτι που θα μας ενώνει στο μέλλον και στη συλλογική μνήμη - σαν τις αγνώστου ταυτότητας ενέσεις του στρατού. Θα είναι ένα τεκμήριο κοινωνίας που θα συμβολίζει την επανεκκίνηση, την ανοικοδόμηση και τις καλύτερες μέρες που αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Θα λεμε "σαν σήμερα έκανα το εμβόλιο".

Αλλού επιπέδου λέξη η κοινωνία στα ελληνικά. Δεν σημαίνει societas (που ταυτίζεται και με την εταιρεία, δηλαδή την κλειστή ομάδα). Αλλά communitas, δηλαδή Κοινωνία, επικοινωνία, κοινότητα. Τη βάση δηλαδή για τα δημόσια αγαθά μας. Όπως αυτό της υγείας. Χτυπά το.

Σχόλια