Ποτε ξανα αιμα αθωων



Για τον αντισημιτισμό του 20ου αιώνα στην Ελλάδα μεγάλη ευθύνη βαρύνει δυστυχώς τον "δικό μας" πολιτικό χώρο: Την "βενιζελογενή" - με ιστορικούς όρους - παράταξη, όπως μετεξελίχθηκε και επιβιώνει μέχρι σήμερα. 

Οι εναγκαλισμοί με την φασιστικής αντίληψης ΕΕΕ, το φλερτ του "Μαύρου Καβαλάρη" με τον Ντούτσε, η εργαλειοποίηση των προσφύγων κατά των Εβραίων, ο φανατισμός των εφημερίδων του χώρου, η μετάπτωση στον απολυταρχισμό - και πόσα άλλα που αναδεικνύει σήμερα η γραφίδα των ιστορικών - ήταν λίγα μόνο από αυτά τα στρατηγικά σφάλματα. 

Δεκαετίες μετά από τις ανώμαλες εκείνες εποχές, τον πόλεμο, την κατοχή και το Ολοκαύτωμα (6 εκατ. άνθρωποι εκ των οποίων 1 εκατ. παιδιά!!! θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιχειρήσεις μαζικών εκτελέσεων), όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θέλουν μια Ελλάδα προκομμένη και ανοιχτή στον κόσμο, και η οποία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος αποφασιστικά και με γενναιότητα, οφείλουν να διδαχθούν από αυτά τα λάθη και να διαφύλαξουν τη μνήμη των θυμάτων των εκατομμυρίων νεκρών.

Διότι τα ίδια εκείνα παλιά φαντάσματα - οι μισές αλήθειες και οι ψεύτικες ειδήσεις, ο αχαλίνωτος λαϊκισμός, το μίσος και η ισοπέδωση - απειλούν να επιστρέψουν μέσα από τα ψηφιακά κανάλια της τεχνολογικής προόδου. 

Ποτέ ξανά κτηνωδία. Ποτέ ξανά αίμα αθώων.

Σχόλια