Ευρωπη στα θεμελια και Ανατολη στα υπολοιπα



Ο μύθος λέει ότι στους βράχους της Τζάφας έδεσαν την Ανδρομέδα, θυσία για να εξευμενίσουν την οργή του Ποσειδώνα, όμως ο Περσέας έπεσε στη θάλασσα, σκότωσε το τέρας που έστειλε ο θεός της θάλασσας και έσωσε την κοπέλα. Btw, μετά την παντρεύτηκε.

Έκανα μία μικρή πρωινή βόλτα στoν παλιό οικισμό της Τζάφα, η οποία βρίσκεται στην παραλία του Τελ Αβίβ. Συνδυάζει κλασικό μεσογειακό τοπίο χωριού, με έντονα μεσανατολικά στοιχεία και εσάνς πολυπολιτισμικότητας (συνυπάρχει το ισραηλίτικο, το μουσουλμανικό και το χριστιανικό στοιχείο). 

Με κέρασαν καφέ Υεμένης - από οικογένεια Εβραίων αργυροχρυσοχόων που μετανάστευσε από εκεί την δεκαετία του '50 - και χάρηκα από το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί υπαίθρια γκαλερί (φανταστείτε η Πλάκα να ήταν γεμάτη πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους).

Η περιοχή είναι γεμάτη γάτες. Πίσω της είναι μία ζώνη, αντίστοιχη του Ψυρρή, όπου μπορείς να πάρεις βινταζιές, αλουμίνιο στην χονδρική ή να κόψεις μέταλλο στο μηχανουργείο. Διαφορετικό, αλλά βαθειά οικείο και γνώριμο το περιβάλλον της Τζάφα.



Μία βόλτα στις κεντρικές γειτονιές του Τελ Αβίβ προκαλεί μία φοβερή έκπληξη οικειότητας. Τριώροφα τύπου αντιπαροχής, μία τούρτα από μπετόν, τα αυτοκίνητα το ένα πάνω στ'άλλο, και ανάκατα οι χρήσεις της γης. Δηλαδή, «Ελληνικά» πράγματα.

Τα ωράρια είναι χύμα - υποτίθεται ότι η αγορά κλείνει στις 18.00, όμως όλα ήταν ανοιχτά στις 21.00-, η περιοχή γεμάτη μπαράκια, καφέ κι εστιατόρια, περίπτερα και μπακάλικα παντού, κεμπάμπ και πιτόγυρα, κόσμος έξω πάει κι έρχεται. Εικόνα οικεία και γνώριμη.

Με τους κάτοικους του Τελ Αβίβ μοιάζουμε σαν δύο σταγόνες νερό. Έχουμε ίδιες φάτσες, ντυνόμαστε στο ίδιο στυλ κι έχουμε παρόμοιο τρόπο ζωής. Είναι και αυτοί σαν εμάς, Ευρώπη στα θεμέλια και Ανατολή στα υπόλοιπα.


Σχόλια