Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & τελετή βράβευσης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης

Το Σάββατο 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των έργων ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και την Europa Nostra (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, http://www.europanostra.org). Η εκδήλωση γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή Προστασίας και Διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης, τον Δήμο Πρέβεζας και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (εκπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα) και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18 Απριλίου).

Το πρόγραμμα ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου 17/4, στις 12:30, με ξεγάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και το παλαιό μουσείο ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (Περδικάρη 2), στην οποία θα γίνει παρουσίαση των έργων και επίδοση της αναμνηστικής πλακέτας από τον αντιπρόεδρο της Europa Nostra, κ. Κώστα Καρρά, στον πρόεδρο της Επιτροπής Νικόπολης, κ. Κ. Ζάχο.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρέθηκε στον τελικό της 7ης απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα στη Σικελία, με δυο υποψηφιότητες στις κατηγορίες 1 και 4. Η πρώτη κατηγορία περιελάμβανε έργα συντήρησης (Category 1-Conservation) και η διάκριση που απέσπασε η χώρα μας αφορούσε το έργο «Ανάδειξη, συντήρηση, αξιοποίηση ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων Νικόπολης».

Ο φάκελος της ελληνικής συμμετοχής, που συντάχθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Προστασίας και Διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης, περιέλαβε τόσο το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία στον αρχαιολογικό χώρο όσο και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το βέλτιστο επιστημονικό τρόπο οι δυσκολίες που ανέκυψαν στην προσπάθεια να «τιθασευτεί» ο τεράστιος αυτός ερειπιώνας. Η βράβευση αυτή συνιστά σημαντική διάκριση, προσφέροντας, εκτός των άλλων, διεθνή προβολή του σημαντικότατου αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Σχόλια